HTML

DIEGO SC tenisz

Az Diego SC tenisz szakosztályának blogja. Eredmények, riportok, események az egyesület életéből.

Linkblog

Friss topikok

Húrok, ütők, tények

2012.04.23. 17:01 blazerody

Sok amatőr, de rengeteg versenyszerűen játszó teniszező között is bőven akad olyan, aki nem gondolja kellő mértékben fontosnak a húr és az ütő megfelelő kiválasztását. Ez pedig óriási hiba, hiszen a szélsebesen fejlődő tudományos háttér minden lehetőséget megad, hogy a játékunkat ne csak a teniszpályán fejlesszük. A fejlődésünket elősegítheti egy-egy helyesen megválasztott sporteszköz is. A húrok és az ütők ismeretéhez nem árt néhány alapvető dolgot tisztázni.

1.      
Az átlagosnak tekinthető 24kg-os feszítéshez képest a keményebb húrozással jobb lesz a labda irányíthatósága, de nagyobb energiájú lendítés szükséges ugyanolyan labdasebesség eléréséhez.
2.      
Lazább húrozással (21-23kg) nő az ütések ereje, a labda sebessége, a labda pörgése. (A 18kg feszességű húr visszapattanási sebessége 52%, míg a 22 kg-osé 48,5%, a 26kg-osé 46,5%! Egy átlagos sebességű alapvonal-ütésnél ez akár 4-5km/h növekedést is eredményezhet.)
3.      
Bár a fenti tétel alapvetően igaz, mégis a húr feszességének növelésével nem feltétlenül csökken a visszapattanási erő lineárisan, ugyanis az ütő saját rezgése is nagyban befolyásolja a visszapattanási erőt. Van egy tartomány, amikor a visszapattanási erő a legmagasabb. Érdemes ezért a legjobb erő elérése érdekében a gyártó által javasolt tartomány alsó értékéhez közeli húrfeszességet választani.
4.      
Lazább húrozással a labda irányíthatósága csökken, hiszen a labda több ideig kapcsolódik a húr felületéhez, így a pontatlanságok fokozottan érvényesülnek. (100km/h-val érkező labda 4kg-ként 2-3 ezredmásodperccel kevesebb időt tölt el a húrral kapcsolódva)
5.      
A puha húrozás kevésbé közvetíti a rezgéseket, ezáltal jobban kíméli a játékos ízületeit.
6.      
Az átlagosnak ítélt 1.25mm húrvastagságnál vékonyabb húrokkal magasabb labdafordulat, intenzívebb pörgetés érhető el, mert a húr jobban belenyomódik a labda filc borításába, jobban belekapaszkodik a labdába .
7.      
A vékonyabb húrokkal ezen okokból nagyobb erőt lehet átadni a labdába.
8.      
Minél ritkább az ütőfej húrsűrűsége (16/18, 16/19 tekinthető már ritkának) annál nagyobb erőt lehet átadni a labdának.
9.      
Ritkább húrsűrűséggel gyorsabb pörgetéseket lehet elérni, szintén azért, mert a kevesebb húr jobban belekapaszkodik a labdába.
10.  
Nagyobb ütőfejjel nagyobb erőt lehet elérni. Az „oversize” ütők visszapattanási sebessége 10-13%-kal nagyobb, mint az azonos típusú „midsize” ütőké.
11.  
Rugalmas húr nagyobb sebességre gyorsítja a labdát.
12.  
Rugalmas húr kevésbé veszít feszességéből húrozás után. (Az előfeszítés egyenesbe hozza a polimer láncot a húrban, így minél nagyobb az előfeszítés, annál kisebb lesz a húrozás utáni visszalazulás)

 

Egy kis táblázat, amelyből mindenki kedvére mazsolázhat.

nagyobb ütőfej
több erő
nagyobb sweetspot
 
nehezebb ütő
több erő
kevesebb vibráció
nehezebb kontroll
ritkább húrsűrűség
nagyobb erő
jobb pörgetés
kisebb vibráció
nagyobb húrsűrűség
kisebb erő
jobb kontroll
nagyobb vibráció
rugalmasabb húr
nagyobb erő
kisebb vibráció
kisebb élettartam
merevebb húr
kisebb erő
nagyobb vibráció
hosszabb élettartam
feszesebb húr
kisebb erő
jobb kontroll
kisebb élettartam
lazább húr
nagyobb erő
jobb pörgetés
hosszabb élettartam
vastagabb húr
kisebb erő
jobb kontroll
hosszabb élettartam
vékonyabb húr
nagyobb erő
jobb pörgetés
kisebb élettartam
 
Több erőt, pörgetést szeretnél?:
nagyobb fej, nagyobb súly, ritkább húrozás, vékonyabb húrok, lazább húrozás, rugalmasabb húrok (ajánlat: 645-660cm², 300g-320g tömegű ütő, 16/18 vagy 16/19 húrleosztás, 1.23mm vastagságú rugalmas húr, 23-24kg-os húrfeszesség)         
Pontosabb ütést szeretnél?:
nagyobb fej, kisebb súly, sűrűbb húrozás, vastagabb húrok, keményebb húrozás, merevebb húrok (ajánlat: 645-660cm², 265g-285g tömegű ütő, 18/19 vagy 18/20 húrleosztás, 1.28mm vastagságú merevebb húr, 25-27kg-os húrfeszesség)
 
Mivel a mai modern teniszben egyre nagyobb szerep jut az atletikus tulajdonságoknak, így a törekvés az egyre intenzívebb, keményebb pörgetésekre, nyesésekre, a labdák gyorsítására irányul. Ezért minden játékosnak azokat a húr- és ütőtulajdonságokat kell előtérbe helyeznie, amivel ezeket a tényezőket fokozni tudja. Minden játékos akkor tud a fent említett tényezőkben javulni, ha tudásához és képességeihez mérten a legvékonyabb, legrugalmasabb, leglazább húrral játszik és az ütő tömegét egyre nehezíti. Természetesen ezek kiszolgálására a nagyobb ütő és húrgyártó cégek is törekszenek. Nem véletlen, hogy a fejlesztések a múlt évtized sűrűbb húrozású (18/20), kisebb ütőfejű (630), merevebb húr-anyagú típusai helyett a 16/18, 16/19-es leosztás és a 645cm2 ütőfelület irányába, valamint az egyre rugalmasabb, de tartós húrok kikísérletezése felé mozdultak el, melyek tulajdonságai a bélhúrokéhoz hasonlítanak.
A legnagyobb játékosok már nem csak saját játékukat, és a pályaborítást, de a hőmérsékletet, a mérkőzésen használatos labdák tulajdonságait, sőt az ellenfél személyét is figyelembe veszik a húrozás megválasztásakor.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ftctenisz.blog.hu/api/trackback/id/tr24468782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása